Proje kapsamında, Avrupa Komisyonu’na taahhüt edilen enerji tasarrufu ve karbon salınımında azaltmayı sağlamak için mevcut yapılarda radikal iyileştirmeler yapılacaktır.
Yalıtım
İyileştirmelerden ilki bina kabuğunun yenilenmesidir. Mevcut binalarda bulunan 3 cm XPS yalıtım ve Amerikan kaplama sökülecektir. Mantolama sistemi ile 15 cm taş yünü ve üzerine bisküvi tuğla kaplama uygulanacaktır. Çatılarda bulunan 8 cm cam yünü yalıtımının üzerine 20 cm daha eklenerek ısı yalıtımı kuvvetlendirilecektir. Dış cephe ve çatılarda yapılacak yalıtımlar ile ulusal standartların üzerinde iyileştirmeler öngörülmüştür.
Cam ve Doğrama Sistemleri
Mevcutta bulunan ve genel olarak ev ve iş yerlerinde kullanılan çift cam sistemi yerine yalıtkan bir soy gaz olan argon gazıyla güçlendirilmiş üçlü cam sistemi uygulanacaktır.
İklimlendirme Sistemleri
İklimlendirme sistemlerinde ise yenilikçi ve konvansiyonel çözümler bir araya getirilerek projeyi daha sonra uygulayacak şehirlere örnek teşkil etmesi açısından hibrit sistemler geliştirildi.
Mevcut binalarda sadece ısıtma sağlanırken yeni durumda ısıtma, soğutma ve havalandırma gerçekleştirilebilecektir.
Isıtma’da 2 kademeli hibrit sistem kullanılacaktır. 450 kW’lık hava kaynaklı ısı pompası birincil enerji kaynağı, 250 kW’lık pelet kazanı ise ikincil enerji kaynağı olarak ısıtma yükünü karşılayacaktır. Hava kaynaklı ısı pompasının verimi 3.0’ün altına indiği zaman takviye olarak pelet kazan sistemi devreye girecektir. Pelet kazanında sıkıştırılmış talaş ve zeytin çekirdeği gibi organik atık maddeler yakılmaktadır. Pelet yakıtları, ömürleri boyunca ürettiği oksijenden daha az karbon salınımı yaptıkları için karbon salınımları sıfır kabul edilmektedir. Ayrıca hava kaynaklı ısı pompasının enerji ihtiyacının bir kısmı fotovoltaik sistemlerden karşılanacaktır.
Isıyı yayma sistemi olarak, tavandan uygulaması yapılacak olan Fan Coil sistemiyle mahaller iklimlendirilecektir. Bu cihaz ile mahallerde ısıtma, soğutma ve de havalandırma yapılabilecektir.
Soğutma’da ise ısı geri kazanım özelliği de olan 450 kW’lık hava kaynaklı ısı pompası kullanılacaktır.
Günlük sıcak su ihtiyacı ise 250 kW’lık pelet kazanı ve çatıya montesi yapılacak 27 kW gücünde solar kolektör ile sağlanacaktır.
Güneş Enerji Sistemi
Tepebaşı Belediyesi, Eskişehir’in ilk Güneş Enerji Santraline ve Türkiye’de Güneş Enerji Santrali olan ilk kamu binasına sahiptir. Belediye, REMOURBAN projesi kapsamında kurulacak Güneş Enerji Santrali ile 270 kW’lık toplam kurula güce erişecektir.
Kurulacak olan Güneş Enerji Santrali iki farklı sistemden oluşacaktır. 100 kW bina çatısına entegre ve 50 kW otopark üstü olmak üzere toplamda 150 kW’lık bir Güneş Enerji Santrali kurulumu yapılacaktır. Bina çatısına entegre olarak kurulacak bu sistemde güneş enerji panellerinin bulunduğu alanlarda kiremitler kaldırılacaktır. Böylece paneller, elektrik enerjisi üretirken aynı zamanda çatı örtüsü görevini de üstlenecektir. Eskişehir’de bu sistem ilk defa proje kapsamında Yaşam Köyü’nde uygulanacaktır. Otopark çatılarında ise kurulacak güneş enerji panelleri ile hem elektrik üretilecek hem de otoparkta bulunan araçlar gölgede kalacaktır. Bunun yanında akü sistemi ile gündüzleri elektrik depolanacak ve Yaşam Köyü’nün sokak aydınlatmaları bu aküler tarafından sağlanacaktır.
Aydınlatma
Mevcut bina aydınlatmaları LED armatürler ile değiştirilerek yılda %66 tasarruf sağlanması hedeflenmektedir.
Enerji İyileştirme Sonuçları
%53 Enerji Tasarrufu
%62 Yenilenebilir Enerji ile Enerji Tasarrufu
%63 Karbon Emisyonunda Azalma