Tepebaşı Belediyesi, öncü vizyonuyla pek çok çevre dostu ve sürdürülebilir akıllı kent projeleri geliştirmeyi sürdürüyor. Uluslararası alanda da adını duyuran ve akıllı kent uygulamalarında yol gösterici rol üstlenen Tepebaşı Belediyesi; enerji, ulaşım, bilişim ve yaygınlaştırma alanlarında dönüşümü destekleyen çalışmalarla takdir topluyor. Son olarak Tepebaşı Belediyesi öncülüğünde ‘Akıllı Şehir’ kavramı çerçevesinde temiz ulaşımı, temiz enerjiyi konuşmak ve bu anlamda yapılacak adımları tartışmak amacıyla kentin karar vericileriyle birlikte bir çalıştay düzenlendi.
Özdilek Kültür ve Sanat Merkezinde düzenlenen çalıştaya, Tepebaşı Belediye Başkan Yardımcısı Melih Savaş, Demir Enerji kurucu ortaklarından Baha Kuban ve Esra Demir, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Tepebaşı Belediyesi, Osmangazi Üniversitesi, Eskişehir Teknik Üniversitesi (ESTÜ), Eskişehir Ticaret Odası (ETO), Velesbid Derneği, Makine Mühendisleri Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Elektrik Mühendisleri Odası, Çevre Derneği, Teknokent ve Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı’ndan (BEBKA) ilgililer katıldı.
Çalıştayın açılışında konuşma yapan Tepebaşı Belediye Başkan Yardımcısı Melih Savaş, sağlıklı bir kent oluşturma konusunda Tepebaşı Belediyesi’nin 1999 yılında başlayan bir macerası olduğunu söyledi.
“Kendi kendimize ilk sorduğumuz sorumuz, ‘Ekosisteme zarar vermeden insanları ve doğasıyla sağlıklı bir kenti nasıl oluşturabiliriz?’ oldu” diyen Savaş, “O dönemde bu sorunun karşılığında, Dünya Sağlık Örgütü’nün Sağlıklı Kentler Programı çerçevesinde bir cevap bulduk. O program kapsamında şehir raporları, envanterleri, nesi var nesi yok karşılaştırarak hepsini tespit ettik ve Dünya Sağlık Örgütü ile böyle bir programa başladık. 1999-2000 yıllarında ilk yasal kent konseyini Bursa’yla birlikte Tepebaşı’nda kurmuştuk” ifadelerini kullandı.
Tepebaşı’nda yenilebilir enerji kaynaklarına geçiş
Savaş, Tepebaşı Belediyesi’nin yenilebilir enerji kaynaklarına geçiş sürecinden de bahsederek, “Ahmet Ataç, 2009 yılında tekrar geldiğinde yenilebilir enerji kaynaklarına geçiş, bina simülasyonlarında enerjiyi etkin hale getiriş, binayı bu çalışmaları yapan ve buradaki performans arttırıcı yatırımları fazlalaştırma gibi bir vizyonumuz oluştu. 2009’dan 2014’e kadar böyle geçti” diye konuştu.
Türkiye’deki ilk akıllı kent programı
Türkiye’deki ilk akıllı kent programını hayata geçirdiklerini de anlatan Savaş, “2014’te artık küresel iklim değişikliği gibi bir olay ve bir gerçeklik ortaya çıktı. ‘Bunun karşısında biz ne yapabiliriz?’ dedik. Türkiye’deki ilk akıllı kent programını hayata geçirmeye başladık. Türkiye’de çok yeni olan yaptığımız bu akıllı kent projemizin sonuçlarını şuan yaşamaya başladık. Programımız şuanda hem bütçe hem de uygulama anlamında yüzde 95 oranında bitti. Yalnızca otomasyon sistemlerinin kurulması ve denetlenmesi kaldı” şeklinde konuştu.
2019’da artık yeni arayışlar var
Savaş, “Şimdi 2019’a geldik. 2019’da artık yeni arayışlar var” diyerek, şöyle konuştu:
“Bu durum şöyle adlandırılıyor. Dijitalleşme çağında insan yerleşimleri şeklinde bir adlandırma. Yani yerleşimdeki hem tüm diğer soruların cevaplarını koruyacaksınız hem de dijitalleşmenin avantajlarını kullanarak bunları nasıl daha efektif hale getireceksiniz. Şuanda biz bunları sorgulayacağız.”
Konuşmanın ardından Demir Enerji kurucu ortaklarından Baha Kuban ve Esra Demir tarafından Kentsel Yenilenme (Dönüşüm) Modeli, Tepebaşı Sürdürülebilirlik ve Akıllılık İndeksi ve Eskişehir Enerji Tüketim Analizi konularında sunum yaptı. Sunumun ardından çalıştaya katılan ilgililerden bilişim, enerji ve ulaşım başlıkları altında gruplar oluşturularak çalışmalar gerçekleştirildi.
Çalıştaydan çıkan veri ve fikirler vizyonumuzu genişletiyor
Çevre dostu ve sürdürülebilir akıllı şehir noktasında Eskişehir’in ihtiyaçları doğrultusunda bilişim, enerji ve ulaşım konularında birçok fikir alışverişinin yapıldığı çalıştayın kapanış konuşmasını yapan Tepebaşı Belediye Başkan Yardımcısı Melih Savaş, çok değerli bir çalışma olduğuna dikkat çekti.